Suiker is een sluipmoordenaar
Suiker. Je kent het wel, dat zakje naast je koffie, dat potje op tafel, die voorraadbus voor baksels en ga zo maar door. Iedereen weet wat geraffineerde suiker is. Suiker is het stofje Sacharose dat door middel van een raffinage proces tot suikerkristallen wordt omgevormd.
Er is heel erg veel geschreven over suiker en over de gevaren ervan. Dus ik houd mijn blogje beknopt, maar mocht je meer willen weten... Google er eens op los.
Er is heel erg veel geschreven over suiker en over de gevaren ervan. Dus ik houd mijn blogje beknopt, maar mocht je meer willen weten... Google er eens op los.
Vroeger en nu
"Een riet dat honing geeft zonder suiker"
De afgelopen 50 jaar is onze suikerconsumptie gestegen van 1 kilo tot 50 kilo per persoon per jaar!
De voedingsindustrie en suiker
- Aandringen van de overheid
- Goedkoper dan reguliere suiker
- zoeter dan reguliere suiker
- Een houdbaarheidsmiddel
- Leptine (honger-hormoon) werkt niet meer
Perfecte uitleg waarom suiker echt vergif is
Verborgen Suiker
Iedere producent van consumptie goederen wil omzet, marge, winst behalen en groeien in de markt. Marketing is een tool om afzet te vergroten en daarbij wordt ingespeeld op de trends en ontwikkelingen in de markt. Niet om de consument gezonder te maken.
Suiker komt in verschillende namen:
fructose - glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden en treacle.
En suiker wordt in de meest rare producten toegevoegd om het langer houdbaar te maken, voor de smaak, of om ons er meer van te laten eten. Een lijstje met producten waarvan je misschien niet wist waar suiker in wordt gestopt.
- vleeswaren (kipfilet, ham, rookvlees)
- Rundertartaar (ja dat magere stukje vlees)
- ontbijtkoek (soms het eerste ingrediënt op de lijst)
- ontbijtgranen (muesli, cruesli etc)
- Rijstwafels (misschien niet toegevoegd, maar witte rijst werkt ook op je bloedsuiker)
- Brood (ja heus!)
- Sauzen (ketchup, mayonaise, sladressing, marinades, pastasaus)
- ingeblikte groentes en fruit (worteltjes, boontjes, rode kool etc)
- Soepen (ja ook in bouillon blokjes)
- kant en klaar maaltijden (langer houdbaar maken)
- Chips en zoutjes (alsof de snelle koolhydraten nog niet genoeg zijn)
- Vruchtensappen en frisdranken (misschien voor de hand, maar misschien trap je er in)
- Witte rijst, gewone pasta, wit brood, croissantjes en afbakbroodjes (snelle koolhydraten is suiker)
- Tandpasta
Goede suikers
Is suiker dan helemaal slecht? Nee, suiker is echt een onderdeel van een gezond voedingspatroon. Alleen wordt het ons wel knap lastig gemaakt gezonde keuzes te maken. Fruit is heel gezond en bevat naast suikers ook veel vitaminen en mineralen die de suikers uit dat fruit weer om kunnen zetten naar voedingsstoffen voor je lichaam.
Ook volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren brood zijn koolhydraten met suikers die langzaam energie afgeven aan je lichaam. Ook die eet je met mate, maar dat kan ook omdat je hersenen een seintje krijgen dat je vol zit.
Ook volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren brood zijn koolhydraten met suikers die langzaam energie afgeven aan je lichaam. Ook die eet je met mate, maar dat kan ook omdat je hersenen een seintje krijgen dat je vol zit.
0 reacties:
Een reactie posten