vrijdag 27 maart 2015

Guiltfree Twix Bars

Guiltfree Twix Bars
Only the right ones!

Met welbekende repen, candybars en snoep ga ik heel graag de uitdaging aan... Niet om ze te weerstaan in de supermarkt of tankstation, maar om er in de keuken een healthilicious variant van te maken!
Voor twix repen heb ik altijd een zwak gehad, of ze nu van het échte merk zijn of de nepperds van de Aldi of de Lidl, ze zijn allemaal even lekker. En helaas ook allemaal even ongezond.
Ik denk dat de kracht zit in het knapperige biscuitje, dat maakt het plakkerige en romige caramel laagje éxtra lekker... ow en de chocola, Chocola maakt alles beter!
healthilicious Twix bars - healthy version protein packed

My "Twixperience"

De grootste uitdaging zat ´m in het maken van een knapperig biscuit, en na een beetje speuren door oude receptjes heb ik een variant gemaakt op amandelmeel-zandkoekjes, en dames en heren... We have a winner!

Mijn eerste biscuit maakte ik in silicone brownievorm... Super blij was ik toen ik de licht bruine, heerlijk geurende biscuit uit de oven haalde! Uitdaging numereo uno was gelukt! 
Op de biscuit smeerde ik een op gevoel gemengde caramel op basis van dadels en amandelpasta en daar overheen een laag gesmolten chocolade. Na het uitharden in de vriezer resulteerde dit in een reuze joekel-van-een twix reep waarvan ik lieve kleine blokjes wilde snijden... Maar dat lukte niet al te best.

Healthilicious Twix Bars - version one...

Deze stukjes zien er nog mooi uit, maar het was een hoop kleverig geknoei, brekende chocola en tussenuitknijpende caramel.
Gelukkig is de smaak wel écht onwijs goed gelukt en is ook mijn vriend, die zeer kritisch is over smaakjes en textuurtjes helemaal fan!

Eye Candy

Maar het oog wil natuurlijk ook wat, en ik besloot dat de caramel nog wel iets verfijnder kon. Dus ik begon aan mijn 2de batch. Ditmaal maakte ik kleine reepjes van het biscuitdeeg en maakte ik de caramel op basis van geweekte cashewnoten (cashewcreme) en het resultaat mag er zijn!

Healthilicious Twix Bars - Guiltfree Twix, only the right one

Only the Right Twix!

Geen left or right twix bij deze healthilicious variant.. alleen de twix die het bij het rechte eind heeft!
De repen zijn super goed gelukt, en ook al zijn ze niet calorie-arm, ze zijn een heel stuk gezonder dan de variant uit de supermarkt!
Kcal per reep: 148
Vet: 8,4 gram
Koolhydraten: 8,0 gram
Eiwit: 9,6 gram

Ingrediënten voor 15 Twix Bars


Biscuitjes
 • 60 gram amandelmeel
 • 30 gram pecan noten (of andere noten naar wens)
 • 15 gram amandelpasta (of andere notenpasta naar wens)
 • 20 gram Rice Protein Powder
 • 60 gram Whey Proteïne Poeder (vanille)
 • 10 gram kokosolie
 • 50 ml amandelmelk
 • snufje zout
 • aroma (vanille-boter)
Caramel
 • 4 dadels
 • 20 gram cashew creme (zelf maken van geweekte cashewnoten)
 • 40 gram whey proteïne poeder (vanille of toffee smaak)
 • klein scheutje amandelmelk (tot goede dikte)
 • snufje zout
 • aroma (kan ook weggelaten worden, caramel smaak)
 • optioneel scheutje walden farms (0 kcal) caramel siroop
Chocolade Coating
 • 1 reep 85% pure chocolade van 100 gram
OF
 • 30 gram pure cacaopoeder
 • 15 gram cacaoboter
 • 15 gram honing
 • 10 gram kokosolie
eventueel 30 gram chocolade whey poeder

Zo maak je deze Healthilicious Twix Bars


Biscuitjes
Stap 1

Warm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Mix de amandelmeel met de pecannoten in een keukenmachine fijn.
Stap 2
voeg alle andere ingrediënten voor de biscuitjes toe behalve de amandelmelk en laat de keukenmachine alles goed mengen.
Stap 3
Voeg nu langzaam, lepel voor lepel de amandelmelk toe en laat de keukenmachine op hoge stand draaien tot er een samenhangend deeg word gevormd, een bal in de keukenmachine.
Stap 4
Pluk balletjes van ongeveer 15-17 gram deeg en rol/vorm met je handen mooie langwerpige biscuitjes en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.
(Je kunt het deeg ook tussen 2 vellen bakpapier platrollen met behulp van een deegroller en daar 15 gelijke reepjes uit snijden en even met de hand tot een net twix-vormig biscuitje vormen)
Stap 5
Laat de biscuitjes in 15 minuutjes op 180 graden Celcius lichtbruin en knapperig bakken en laat afkoelen op een rooster.

Caramel
Stap 6
Maak terwijl de biscuitjes bakken de caramel, Pas op dat je niet alles op snoept... Het is érrrug lekker!
Maal in de keukenmachine de dadels met alle andere ingrediënten behalve de amandelmelk. Voeg heel langzaam, lepel voor lepel de amandelmelk toe en laat de keukenmachine op volle toeren draaien. Na een poosje vormt zich een witachtige romige caramel (misschien moet je af en toe de zijkanten afschrapen met een lepel)
Meng net zolang tot je de textuur en de smaak goed vindt.
(speel gerust met aroma, whey smaken, zout of hoeveelheid dadels)
Stap 7
Als de biscuitjes zijn afgekoeld, en je nog niet alle caramel hebt opgesnoept volgt het kliederigste karweitje; het besmeren van de biscuitjes.
Zet een grote platte schaal of bak (die in de vriezer kan) klaar en besmeer vervolgens iedere bovenkant van de biscuitjes met een dikke laag caramel (met behulp van een lepel) en leg in de bak.
Stap 8
Als alle biscuitjes besmeerd zijn en in de bak liggen zet je deze bak in de vriezer zodat de caramel wat kan uitharden en zich aan het biscuitje kan hechten.

Chocolade jasje
Stap 9
Smelt terwijl de biscuitjes liggen te rillen in de vriezer de chocolade au bain mairie of maak, ook au bain mairie de chocola zelf. Voeg eventueel een schepje whey proteïne poeder met chocolade smaak toe om het geheel nóg wat hoger in de eiwitjes te krijgen.
Stap 10
Nog één laatste klieder werkje...
Doop de uitgeharde biscuitjes met caramel in de gesmolten chocolade door ze met een vleesknijper (hoe noem je zo'n ding) vast te houden en er met de andere hand met een lepel gesmolten chocolade overheen te scheppen. Leg op een met bakpapier beklede schaal of silicone mat en als je alle twix repen hebt voorzien van een jasje laat je ze uitharden in de koelkast.
Stap 11
Als je hebt kunnen wachten, en als je nog chocola, caramel of biscuit kan zien... Smullen!!!

Healthilicious Twix Bars - Protein twix inspired bars


post signature

0 reacties:

Een reactie posten

 
Lovingly designed by Tasnim