photo b0c1c331-d38f-4fd1-bf83-5a9d3b6d648f_zps6d0f2e64.png  photo e12757c6-af6b-4fcb-ac76-cdd6a6cc385f_zps4027ac60.png  photo 24102958-725b-4db3-8ea2-70d7cca8414a_zps20a2d799.png  photo cdbf1d77-d9f1-49d7-936d-4f6defa11f77_zps34356d22.png  photo 6c63ec50-e608-4c2d-9110-b7c49a6f9ac9_zps082fde68.png  photo 52d89f3e-9078-4f88-a1bb-c75895f71154_zpsf2676fda.png

vrijdag 27 maart 2015

Lemon Protein Cheesecake

Lemon Cheesecake voor iedere dag!

Taart die iedere dag kan... Jelmer de Boer en Paul Bosma van Personal Body Plan veroorzaakten een hele hype met hun "vezelrijke kwarktaart" Maar natuurlijk is het voor een fitte foodie als ik altijd de uitdaging om healthilicious varianten te maken van recepten die geheel verantwoord zijn, maar smaken alsof ze héél erg ongezond zijn! 

Cheesecake Mania

Wie houdt er nu niet van cheesecake? Zo veel smaken, zo veel texturen en ieder tentje heeft wel zijn signature cheesecake! De laatste tijd is dit taartje dan ook immens populair geworden, mede omdat er zo ontzettend veel manieren zijn om het recept te maken, en misschien nog wel meer smaak combinaties!

Healthilicious Lemon Protein Cheesecake

Failure is the condiment that gives succes its flavor!

Echt eenvoudig was het niet om een cheesecake te maken met gezondere ingrediënten, maar na heel vaak proberen is het dan toch gelukt. Dit taartje heeft haar plek op dit blog dan ook dubbel en dwars verdiend!
Het lastige aan een gezondere variant op cheesecake is het binden van de ingrediënten, door het lagere vetgehalte maakt dat het moeilijk. Maar ik ontdekte laatst het glutenvrije Psyllium Husk wat een perfect bindmiddel is en ook nog eens een super gezonde (glutenvrije) vezel! Laten we stellen dat dit mijn geheime ingrediënt is, en de ontdekking van de maand!

Cheesecake fails...

Mijn aardbei variant smaakte héérlijk, maar liep helemaal leeg wat dus meer op een taartbodem met een kwak kwark leek....
Healthilicious Lemon Protein Cheesecake - fail

En mijn Mango taart... Prachtig, maar de smaak en textuur was echt niet om over naar huis te schrijven...
Healthilicious Lemon Protein Cheesecake - fail

Lucious Lemon Love!

Gelukkig ben ik geen fitfoodie die zich snel laat afschrikken door een paar mislukte baksels, en heb ik uiteindelijk de perfecte samenstelling van ingrediënten gevonden voor een eigen signature cheesecake die healthilicious is en iedere dag kan! (Zelfs als ontbijt!)

Healthilicious Lemon Protein Cheesecake - even for breakfast!

Kcal per grote punt: 249
Vet: 10.5 gram
Koolhydraten: 16,5 gram
Eiwit: 23 gram

Ingrediënten voor 8 grote taartpunten

Bodem
  • 35 gram havermeel
  • 35 gram amandelmeel
  • 15 gram Rice Protein Powder
  • 20 gram Whey Protein Powder (Vanille)
  • 4 dadels (ongeveer 80 gram)
  • 15 gram kokosolie
  • 1 EL appelmoes
  • snufje zout
  • eventueel een beetje boter-vanille aroma
Cheesecake Vulling
  • 500 gram 0% vet citroen kwark (Optimel bijvoorbeeld)
  • 200 gram light zuivelspread (light philadelphia / cream cheese)
  • 100 gram Hüttenkäse (low fat cottage cheese)
  • 2 EL Psyllium Husk
  • 80 gram whey proteïne poeder (vanille of lemon)
  • 2 hele eieren
  • 2 eiwitten (eierdooier gebruik je niet)
  • rasp van 1 hele citroen
  • sap van 1 hele citroen
  • eventueel citroen aroma

Zo maak je deze healthilicious Lemon Cheesecake


Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. en vet de randen van de springvorm een klein beetje in.
Stap 2
Meng alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot het deeg zich een bal vormt in de mengkom en je het gemakkelijk kunt verdelen over de bodem van de springvorm. Laat het deeg een beetje tegen de randjes omhoog komen en zorg dat het overal even dik is. zet de bodem voor ongeveer 15 minuutjes in de oven.
Stap 3
Maak ondertussen de vulling door alle ingrediënten samen te voegen, de eieren als laatste en in een keukenmachine te mixen, maar let op, doe dit kort en op een lage stand.
Stap 4
Als de bodem een eerste bakronde heeft gehad op 180 graden laat je de bodem iets afkoelen op een rooster en verwarm je de oven weer voor, ditmaal op 160 graden.
Stap 5
Giet de vulling op de (iets afgekoelde) bodem en zet voor ongeveer 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven (160 graden)
Houdt de cheesecake goed in de gaten en controleer of de bovenkant niet bruin wordt, want dat is niet de bedoeling. 
De taart is klaar als het midden nog een beetje drilt (als stevige pudding, niet als vloeibare vla)
Stap 6
Laat de cheesecake op een rooster afkoelen en snijd met een scherp (aardappelschil)mesje langs de rand om breken/scheuren te voorkomen. Als de taart is afgekoeld tot lauwwarm zet je de taart in de koelkast en laat minstens nog 4 uur afkoelen en opstijven.

Je kunt de taart prima een paar dagen tot een week bewaren in de koelkast, maar mocht je nu écht bang zijn je niet te kunnen beheersen... Invriezen kan ook!


post  signature

0 reacties:

Een reactie posten

 
Lovingly designed by Tasnim