woensdag 4 februari 2015

Messy Protein Carrot Cake

Warrige Worteltjes Taart

Carrot Cake is niet echt populair in Nederland, maar ik kom hem steeds vaker tegen en ik ben echt helemaal fan van de smaak! Het is zo lekker herfstig en winters en heerlijk bij een grote pot thee terwijl de regen tegen het raam tikt... Je kent het wel
En dan genieten van zo´n rommelig torentje met een dikke laag creme ertussen, smikkelen en smullen!
De ongezonde variant  is natuurlijk errrruugg lekker. Alleen bomvol snelle suikers, lege calorieën en heel veel boter, en dan heb ik het nog niet eens over die frosting,  want die hoort wel écht bij een carrot cake!
Healthilicious Life - Messy Protein Cake


I feel a Carrot Challenge!

Een worteltaartje maken die bomvol goede ingrediënten zit, hoog in de eiwitjes en een lage glycemische index, maar wel vullend was mijn uitdaging, en met dat idee dook ik de keuken in. Na een paar baksels kon ik gaan finetunen, want ook al ben ik enorm fan van "een snufje van dit en een likje van dat", een beetje houvast heb je wel nodig bij Carrot Cake, en al helemaal als je geen suiker of boter gebruikt.

It´s all in substitutes

Boter en olie is heel goed te vervangen door appelmoes, ook heeft appelmoes het voordeel zoet te zijn (mits je de juiste appels gebruikt natuurlijk, en niet de gezoete versie uit de supermarkt meeneemt)
Voor deze worteltaartjes vond ik appelmoes het beste geschikt, omdat ze dan (samen met de geraspte worteltjes voor een smeuïge cake zorgen.
In andere recepten zou je boter ook kunnen vervangen door griekse yoghurt, of wat dacht je van een geprakt banaantje? Avocado werkt echt super als boter in taartbodems en brownies!

Terug naar de worteltaartjes

Het is belangrijk dat het deeg in de oven een cake-transformatie ondergaat, en daarvoor is het belangrijk dat er bakpoeder wordt gebruikt, anders rijst het simpelweg niet. Eieren om te binden zijn niet echt nodig, maar om een beetje vastigheid te creëren gebruik ik een beetje lijnzaad, je kunt zelfs lijnzaad gebruiken om een substituut voor eieren te maken, kijk hier hoe je Flax Eggs maakt!
En nu nog een heel belangrijk onderdeel van deze Carrot Cakejes... De frosting! Die maakte ik van geweekte cashews, proteine poeder en amandelmelk. Echt zo verdikkeme lekker!
Healthilicious Life - Warrige Worteltaart

Ingrediënten voor 6 Carrot Cakejes

Voor de taartjes
 • 30 gram speltmeel
 • 30 gram havermeel (Ultra Fine Oats)
 • 15 gram lijnzaad
 • 6 eetlepels pure appelmoes (of zelf  pureren)
 • 300 gram wortelen (heel fijn raspen)
 • 60 gram proteïne poeder (Whey vanille of een vegan variant als hennep of rijst)
 • Kaneel & Nootmuskaat
 • Zout
 • Vanille/boter aroma (kan ook zonder)
 • Bakpoeder (heel belangrijk!)
Voor de Frosting
 • 100 gram cashew pasta (van geweekte cashew noten)
 • 60 gram proteïne poeder (Whey Perfection bijvoorbeeld)
 • 100 ml amandelmelk
 • snufje zout
 • Citroenaroma 

Zo maak je deze warrige Carrot Cakes 

Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een muffinblik met stevige cupcakevormpjes klaar. Gebruik bij een blik wel vormpjes. Als je silicone vormpjes gebruikt zou je dit ook kunnen doen, of even insprayen met wat PAM spray.
Stap 2
Maak het beslag voor de worteltaartjes door de wortels heel fijn te raspen, ik gebruikte mijn keukenmachine met het fijnste "julienne" raspmes. Dan voeg je er de andere ingrediënten aan toe. Proef even of je het deeg al lekker genoeg vindt... Voeg anders wat nootmuskaat, kaneel of aroma toe.
Het deeg moet vloeibaar zijn maar niet zoals pannenkoekenbeslag, dus mocht je nu denken... no way dit is echt een drapje.. Voeg dan gewoon wat extra spelt/haver meel toe of wat eiwitpoeder.
Stap 3
Giet of lepel het deeg in de vormpjes en zet voor ongeveer 20-25 minuutjes in de oven.
Maar ondertussen de frosting door de geweekte cashewnoten als je dat nog niet had gedaan te blenderen tot je een soort pasta krijgt. Meet hiervan de juiste hoeveelheid af (extra maken is ook heel lekker :D)
En voeg alle andere ingrediënten voor de frosting in de keukenmachine. Meng op de hoogste stand tot er een dikke crème ontstaat. Proef steeds en voeg amandelmelk, proteïne poeder of aroma toe tot je de smaak perfect vindt. Schep dit in een afsluitbaar bakje en laat in de koelkast iets opstijven.
Stap 4
Als de worteltaartjes klaar zijn controleer je met een sateprikker of de binnenkant gaar is geworden. Er mogen wel wat vochtige kruimels meekomen, als het maar geen plakkerig deeg is. Haal de worteltaartjes uit het blik en laat op een rooster helemaal afkoelen.
Stap 5
Haal eventueel het papiertje van het taartje af en snijd dwars door midden, je kunt het ook met je handen beken.... messy is good! Besmeer de helften rijkelijk met de frosting en zet de 2 helften weer op elkaar, smullen maar!!
Healthilicious Life - Warrige Worteltaart

Healthilicious Life - Warrige Worteltaart
Dat ziet er toch heerlijk rommelig uit? En echt ontzettend vullend, alleen zonder de bloedsuiker piek en met spieropbouwende goodies erin!
Voor de variatie kun je ook nog wat walnootjes door het deeg mengen, of als je er van houd, rozijntjes.
En als je het bakvirus te pakken hebt... Hieronder nog een handig overzichtje met substituten in gezonde baksels! 
Healthilicious Life - Substitutes for healthy baking
post signature

0 reacties:

Een reactie posten

 
Lovingly designed by Tasnim